Bijna 1 op 2 mensen uit de LGBTQ+-gemeenschap heeft niet het kapsel van hun dromen uit angst voor vooroordelen
Pantene wil met het project “Hair Has No Gender” de taboes en genderstereotypen rond kapsels doorbreken.
Brussel, 29 maart 2021 - Vandaag lanceert Pantene het project “Hair Has No Gender.” Met deze campagne wil het haarverzorgingsmerk genderstereotypen doorbreken. Non-binaire en trans personen worden namelijk nog steeds met vooroordelen geconfronteerd wanneer ze het kapsel van hun dromen najagen in hun genderexpressie. Pantene gelooft in de kracht van haar en de impact ervan op de identiteit, eigenwaarde en het zelfvertrouwen van een persoon. Om meer inzicht te krijgen in de gevoelens binnen de Belgische LGBTQ+-gemeenschap voerde het merk een enquête uit in samenwerking met KLIQ, een vzw van çavaria, en Arc-en-Ciel Wallonie. Pantene nodigt iedereen uit komaf te maken met stereotypes rond genderuitdrukking.
Pantene wilde de problemen waarmee de LGBTQ+-gemeenschap, en met een focus op trans en non-binaire personen, geconfronteerd wordt beter begrijpen en bekijken hoe het merk een goede bondgenoot kan zijn voor de gemeenschap. In de enquête werden respondenten om de houding van de Belgische maatschappij t.o.v. genderexpressie te evalueren. De respondenten gaven een duidelijk antwoord: de Belgische maatschappij kreeg slechts 5,7 op 10 voor aanvaarding van de LGBTQ+-gemeenschap. Wanneer gevraagd werd naar de grootste uitdaging voor de gemeenschap in België stond gebrek aan kennis van genderdiversiteit bovenaan, gevolgd door bestaande stereotypes en gebrek aan representatie.
Trans en non-binaire personen worden nog steeds elke dag met genderstereotypen geconfronteerd. Zo werd 50% van de respondenten van de studie bij de kapper minstens een keer misgenderd of met de foute voornaamwoorden aangesproken. Bijna de helft van de respondenten zegt zelfs dat hun kapsel geen keuze is, aangezien ze zich beoordeeld voelen door hun omgeving, hoewel 8 van de 10 (78%) van de Belgische respondenten zegt dat hun haar belangrijk is in hun genderexpressie. Pantene schaart zich volledig achter dit idee en heeft als missie het haar sterker te maken, te herstellen en te voeden. “Wij staan achter trans en non-binaire personen in hun zoektocht naar het perfecte kapsel in hun genderexpressie. Wij willen dit doen door samen met hen genderstereotypen te doorbreken. Dagelijks zorgen we ervoor dat mensen over de hele wereld het kapsel van hun dromen kunnen hebben. Daarom zijn we dan ook trots de bewustwordingscampagne Hair Has No Gender voor te stellen”, zegt Mickael Mugico, Brand Marketing Director Pantene bij P&G.
6 op 10 mensen ervaart zelfs stress bij de kapper en 52,3% voelt zich kwetsbaar. Bijna alle respondenten (95%) zeggen dat ze liever naar een gendervrij kapsalon zoals Wakko van Jitske Van de Veire gaan. “Wij hebben veel klanten die zich niet als cisgender identificeren. Het is dus heel belangrijk dat wij als kapper daarmee om weten te gaan, vooral omdat haar vaak een vorm van zelfexpressie is”, legt Jitske uit. “Ik wil dat wij 100% toegankelijk zijn voor iedereen. Ik wil dat iedereen zich welkom voelt in mijn stoel.”
Met het project “Hair Has No Gender” wil Pantene de LGBTQ+-gemeenschap meer zichtbaarheid geven. Wanneer gevraagd werd naar het belang van representatie in de media gaven bijna alle respondenten aan dat dit enorm belangrijk is. Door de positie van Pantene als internationaal merk en onderdeel van Procter & Gamble kan het bedrijf de gemeenschap deze zichtbaarheid geven en hen ook een platform bieden om zich uit te drukken. Dankzij Pantene kunnen miljoenen mensen over de hele wereld hun haar veranderen. Pantene is er dan ook trots op dat het mensen uit de LGBTQ+-gemeenschap kan helpen en een steentje kan bijdragen door hen te begeleiden bij het vinden van het kapsel waar ze al zo lang van dromen.
“Pantene wil dat iedereen hun hoofd hoog opgeheven kan houden en moedigt alle individuen aan om zichzelf op hun manier uit te drukken”, zegt Mickael Mugico, Brand Marketing Director Pantene bij P&G. “Wij zijn er trots op te kunnen samenwerken met invloedrijke mensen zoals Senne Misplon en Jitske Van de Veire die volledig achter de boodschap van Hair Has No Gender staan.” Pantene is ervan overtuigd dat internationale merken een rol kunnen spelen en trans en non-binaire mensen meer zichtbaarheid kunnen geven. Representatie leidt namelijk tot aanvaarding en dat is tenslotte het einddoel.
Om inclusief te communiceren en niet enkel over de gemeenschap te communiceren maar er ook mee samen te werken is Pantene een samenwerking aangegaan met KLIQ vzw en Arc-en-Ciel Wallonie voor dit project. “Voor ons is het belangrijk dat wij bondgenoten vinden bij de grote merken zoals Pantene en bij uitbreiding de P&G-groep in onze strijd voor inclusiviteit en gelijkheid. Samen staan we sterker en kunnen we meer bereiken wanneer we onze sterkten en vaardigheden combineren”, zeggen beide partijen.
Pantene is een van de vele merken binnen P&G die de LGBTQ+-gemeenschap steunt. P&G engageert zich zowel intern als naar de buitenwereld toe reeds decennialang voor diversiteit en inclusie. De groep zet zich bovendien in om gelijkheid voor LGBTQ+ op de werkvloer in de hele wereld te bevorderen. De groep heeft de Most Inclusive Employer Award die door KLIQ uitgereikt wordt al twee keer gewonnen. P&G Belgium heeft besloten om een donatie te doen aan Wel Jong Niet Hetero en Arc-en-Ciel Wallonie. Het bedrijf is er namelijk van overtuigd dat deze organisaties werkelijk een verschil maken voor de LGBTQ+-gemeenschap door hun educatieve programma’s en wil dit dan ook ten volle steunen.
###
Over KLIQ vzw
KLIQ is het vorming- en trainingscentrum van çavaria dat werkt rond gender- en seksuele diversiteit. Je kan bij ons terecht voor vormingen, trajectbegeleiding en webinars rond het LGBTI-thema. We zijn actief in verschillende sectoren. We hebben een uitgebreid aanbod voor de onderwijssector, voor werkgevers, voor lokale overheden. Ook NGO's, vzw's en non- profitorganisaties kunnen bij ons terecht voor vorming en begeleiding rond seksuele en en genderdiversiteit.
Over Arc-en-Ciel Wallonie
Arc-en-Ciel Wallonie is de Waalse Federatie van LGBTI-verenigingen en Arc-en-Ciel Huizen.
Arc-en-Ciel Wallonie organiseert via haar project GrIS Wallonie-Bruxelles (School Interventie Groep), activiteiten om seksuele geaardheid en genderidentiteit te demystifiëren bij jongeren. Dankzij deze initiatieven krijgen de jongeren in de scholen van de Federatie Wallonië-Brussel en in Waals en Brusselse jongerenomgevingen een beter inzicht in de seksuele en genderdiversiteit dankzij de getuigenissen van hun begeleiders, die op vrijwillige basis werken.
Basisregels over correcte en inclusieve communicatie:
- Spreek over trans en non-binaire persoon. Vermijd het gebruik van termen als “transgenders.”
- Gebruik de juiste voornaamwoorden van de personen waarover je schrijft: Hij/zijn, zij/haar, die/hun.
- Gebruik geen woorden zoals ombouwen of verkleden, maar kies voor woorden als een transitie ondergaan of veranderen. Een transitie ziet er voor elke persoon anders uit en heeft niet altijd betrekking op het lichaam. Het is ook niet aan een buitenstaander om hier vragen over te stellen of assumpties over te maken.
- Out nooit iemand als trans of non-binair zonder hun toelating.
Links naar correcte en inclusieve communicatie:
https://transgenderinfo.be/f/pers/schrijftips/
Lisa Berendsen
Amélie Vanden Berghe